Mar

29

St Vincent och Grenadinerna bestĂ„r av 32 smĂ„ öar och Ă€r ett mecka för seglare. Vilken Ă€r din bĂ„t Ă€r en av de vanligaste kommentarerna man fĂ„r. Filmerna “Pirates of the Caribbean” Ă€r inspelade hĂ€r. Grenadinerna skall ocksĂ„ vara dit flera kitekryssningar gĂ„r. Vinden Ă€r fortfarande svag och vi har inte pĂ„ lĂ„nga vĂ€gar kitat sĂ„ mycket som vi önskat : ( Sedan sist har vi besökt Union Island 12 dagar, Tobago cays 1 dag och Mayreau 2 dagar. PĂ„ Union delade vi en tre rumslĂ€genhet med det Schweiziska par vi rest med sedan St Lucia, men som nu tyvĂ€rr Ă„tervĂ€nt hemĂ„t. Vi var kĂ€nda i hela stan och gick under benĂ€mningen “the kitesurfers”. Alla Ă€r super vĂ€nliga hĂ€r och Martin Ă€r buddy, brother eller broÂŽ med de flesta mĂ€nnen pĂ„ ön. NĂ€ förresten inte alla Ă€r supervĂ€nliga vi hann förbruka tvĂ„ taxichaufförer innan vi hittade en som inte försökte blĂ„sa oss varje gĂ„ng vi skulle till stranden. Den tredje var dock en riktigt hyvens karl som spelade reggae och vi fick sjĂ€lva vĂ€lja varje gĂ„ng hur mycket vi ville betala honom. Hans motkommentar till “how much do you want” var alltid “how much do you want to give me”. Han hade dock ett smĂ€rre problem med tider, vilket för övrigt de flesta i dessa lĂ€nder har, och ibland fick man vĂ€nta en timme efter avtalad tid.

Tre bra kitespots lyckades vi lokalisera pÄ ön. För det mesta har vi varit helt ensamma pÄ kitespotsen sÄ nÀr pÄ tre fransmÀn som bosatt sig pÄ ön och börjat kita. SÄ hÀr ser de lokala kitesnubbarna ut.

De tre spotsen Àr: Clifton harbour vilket dock ocksÄ Àr hamnen för segelbÄtarna, precis brevid flygets landningsbana och grunt vatten med stenrev, vilket inte gör det till ett optimalt kitestÀlle. Ashton lagunen vilket var favvis stÀllet med fint plattvatten om dock lite byig vind ibland. Samt ett tredje stÀlle som ocksÄ var i Ashton fast lite lÀngre ner bakom den konstgjorda stenpir ut till Fregatt island som en gÄng i tiden vart tÀnkt att utgöra grunden före en ny lyxig marina men dÀr bygget gick i stöpet. Stenpiren gjorde att vattnet var superplatt och det kÀndes som att kita i smör, en helt underbar kÀnnsla, lika underbart var det dock inte att det var offshore vind och djupvatten. KÀnns inte som ett stÀlle som det Àr lÀge att öva nya trick pÄ med risk att krascha kiten om man inte har en följebÄt med sig vilket vi inte hade, sÄ hÀr blev det endast en dags feg kiting.

InvÄnarna pÄ ön kom gÀrna ner till stranden för att titta och heja pÄ oss nÀr vi kitade. En man ville till och med att vi skulle bestÀmma en tid sÄ han kunde ta med barnbarnen till stranden för att det skulle kunna titta, tyvÀrr gÄr det ju dock aldrig att bestÀmma en tid eftersom man aldrig vet nÀr det har lust att blÄsa.

Höjdpunkten pÄ resan Àn sÄ lÀnge var nÀr vi tog en dagsutflyckt till Tobago cays för att snorkla och kita bland havssköldpaddor. Tobago cays en nationalpark bestÄende av fem smÄ obebodda öar som Àr omgivna av korall rev. Obebodda förutom av leguaner och havsködpaddor.

BĂ„tturen ut till ön var hĂ„rd och vi fullkomligt dröp av vatten nĂ€r bĂ„tkaptenen som ocksĂ„ var en av vakterna i nationalparken slĂ€ppte av oss pĂ„ en av de fem smĂ„ öarna för att kita. Vi var dock supermissnöjda med den ö han ville slĂ€ppa av oss pĂ„ dĂ€r det var byig vind, liten strand och superchoppigt vatten. Alla fyra pekade bort mot ön som var helt skyddad av rev med plattvatten, ön dĂ€r havssköldpaddorna bodde. Men nej det gick icke sade vakten det Ă€r skyddat omrĂ„de för att inte störa havssköldpaddorna förklarade han, men det egentliga skĂ€let var garanterat för att inte störa folket pĂ„ lyxjakterna som lĂ„g dĂ€r. Efter att ha suttit och surat i cirka en timma pĂ„ “the shitty island” som vi kallade den utan att pumpa en enda kite gick dock kaptenen med pĂ„ att köra över oss till den andra ön om vi lovade att hĂ„lla oss lĂ„ngt i frĂ„n bĂ„tar och snorklare. Och dagen vĂ€nde till en fantastisk upplevelse att kita runt medan havssköldpaddor stoppade upp sina huvuden över ytan för att hĂ€lsa och med ett helt gĂ€ng turister som stod pĂ„ stranden och hejade pĂ„ och applĂ„derade. Att kita pĂ„ detta stĂ€llet Ă€r men tanke pĂ„ vakternas restriktioner fĂ„ förunnat. Innan det var dags att Ă„ka hemĂ„t igen tog vi en snorkeltur och sĂ„g massor av sköldpaddor ibland sĂ„ mĂ„nga som fem Ă„t gĂ„ngen.

Mer om Mayreau kommer i nÀsta blogginlÀgg!

VĂ„ra intryck Ă€n sĂ„ lĂ€nge av karibien Ă€r att alla Ă€r mycket vĂ€nligare Ă€n vad vi tĂ€nkt oss, öarna Ă€r mer kulliga och mindre sandiga Ă€n vad vi tĂ€nkt oss, det blĂ„ser definitivt mindre och det Ă€r faktiskt mer outvecklat Ă€n vad vi förvĂ€ntat oss. StrĂ€nderna Ă€r ofta skrĂ€piga om de inte till hör en resort förstĂ„s, Ă€r man fĂ€rdig med datorn eller tv:n slĂ€nger man helt enkelt ut den i en buske eller pĂ„ en strand vilket kĂ€nns lite sorgligt pĂ„ sĂ„dan vacker natur. Än sĂ„ lĂ€nge har vi dock bara rest omkring i de öar som tidigare varit brittiska och som ingĂ„r i the common wealth. Det mest vittnar om att de franska öarna skall vara mer vĂ€lbĂ€rjade om det stĂ€mmer eller inte fĂ„r ni reda pĂ„ i nĂ€sta blogginlĂ€gg för nu drar vi vidare till Martinique!

Kramar M&C

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
Comment Feed

No Responses (yet)Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.